1
1

huis ter kleef

Projectinformatie
Programma : yogastudio
Locatie : Kleverlaan 9, Haarlem
Status : oplevering maart 2017
Opdrachtgever : Stadsherstel Amsterdam

Toelichting
De monumentale kaatsbaan uit de 16e eeuw in de Haarlemmer Kweektuinen is op bijzondere wijze verbouwd tot een nieuw, inspirerend yogacentrum. Met veel aandacht zijn historisch waardevolle onderdelen gerestaureerd. Daarnaast zijn met veel respect voor het gebouw nieuwe elementen aan het interieur toegevoegd, waardoor een passende uitstraling bij de nieuwe functie is verkregen.

In het ontwerp is gefocust op het herkenbaar maken van de historische onderdelen en de nieuw toegevoegde elementen. Zo is de contour van de voormalige kaatsbaan herkenbaar door de lager gelegen gietvloer. De monumentale balken zijn door aannemer Holleman volgens oude timmerambachten op prachtige wijze in ere hersteld, zonder schroeven of boren.

De oude gemetselde kaatsmuur is behouden gebleven en levert een bijzonder contrast op in de grote yogazaal. In de kleinere yogazaal vormt een kastmeubel de scheiding met de gangzone. De balken lopen zichtbaar door wat de oorspronkelijke ruimte herkenbaar maakt: de koeienstal van 2 eeuwen terug.

De historische schouwkamer is nu een open, relaxte ontvangstlounge geworden. Hiervoor zijn de in de jaren ‘60 toegevoegde toiletgroepen weggehaald. De verwijderde toiletdeuren zijn vervolgens hergebruikt voor de kleed- en toiletruimten op de 1e verdieping. Hier bevinden zich tevens aparte coachruimten in de slaapkamers van het voormalige voorhuis.

Met deze ingrepen is een nieuwe historische laag aan de rijke geschiedenis van Huis ter Kleef toegevoegd.