1
1

LUNO

Projectinformatie
Programma : Nieuwbouw 109 woningen
Locatie : De Molen, Houten
Status : Oplevering medio 2024
Opdrachtgever : Wonam

Toelichting

LUNO is onderdeel van de transitie van het kantorengebied de Molenzoom in Houten naar een gemengd woon/werkgebied. Op de huidige locatie worden twee bestaande kantoorgebouwen gesloopt om ruimte te maken voor 109 twee- en driekamerwoningen en een halfverdiepte parkeergarage.

De hoofdopzet van LUNO bestaat uit een gesloten, en in hoogte variƫrend, bouwblok. Het reageert zo op de gevarieerde stedenbouwkundige context. De naar buiten gerichte zijden voegen zich specifiek naar de gevarieerde omgeving middels hoogte en woningtypologie. Zo komen in het woonblok tegenover de bestaande tweelaagse rijwoningen ook grondgebonden woningen van 2 lagen hoog . Het gebouw trapt vervolgens op naar 5 lagen aan de zijde waar nu evenhoge bebouwing staat. De binnenzijde van het bouwblok bestaat uit een hof rondom een gemeenschappelijke binnentuin. De woningen op de hogere verdiepingen worden met galerijen rondom het binnenhof ontsloten.

De architectuur van het gebouw is gebaseerd op een grid van metselwerk. Dit grid geeft samenhang aan de variƫrende volume-opbouw en biedt ruimte om de diverse woningtypes goed in te passen. De vulling van het grid bestaat uit terugliggend metselwerk en gevelopeningen. Tezamen met de verspringende balkons en de warme kleurstelling levert dit een mooi ensemble op. De vele klim- en hangplanten plus de groene binnentuin dragen bij aan een prettige verblijfskwaliteit en een natuurlijke uitstraling.