1
1

sloterweg

Projectinformatie
Programma : nieuwbouw | 4 duurzame woningen
Locatie : Sloterweg 842, Amsterdam
Status : start bouw 2021
Opdrachtgever : Amsterdam Zuid Real Estate

Toelichting
Aan de historische Sloterweg in Amsterdam worden 4 bijzondere woningen gebouwd. Het is ontworpen als een samenhangend ensemble aan een gezamenlijke toerit. Binnen dit ensemble heeft elke woning heeft zijn eigen specifieke kenmerken waardoor ook een individuele uitstraling wordt verkregen. Op die manier worden saamhorigheid én uniciteit belangrijke waarden voor de toekomstige bewoners.

Het grote aandeel metselwerk in de voorste woning, past goed binnen voornamelijk stenen hoofdgevels aan de gehele Sloterweg. Het dak bestaat uit vlakke dakpannen waar zonnepanelen zorgvuldig zijn opgenomen. De woningen erachter bestaan vervolgens steeds minder uit metselwerk en steeds meer uit vlakke pannen als bekleding. De materialisering van de vierde woning bestaat bijna volledig uit vlakke pannen. Als warm accent in alle plinten worden latten van Siberisch lariks gebruikt.

De woningen worden geheel in houtskeletbouw uitgevoerd, met uitzondering van de betonnen begane grondvloer. Grondgebonden warmtepompen gebruiken de aardwarmte als bron. Op elke woning worden PV-elementen op subtiele wijze geïntegreerd in het dak. De woningen krijgen o.a. CO2-gestuurde ventilatieroosters, LED-verlichting en flexibel indeelbare plattegronden. De extra opvang van regenwater in graskeien op terrein complementeren de duurzame ambities.

Op historische kaarten moet het landhuis Veldzigt ongeveer op dit kavel te hebben gestaan. Door de samenhang en materialen wekt dit ensemble de associatie op met een landhuis, waarmee het ontwerp stoelt op de historie van de plek.