1
1

sloterweg

Projectinformatie
Programma : nieuwbouw | 4 duurzame woningen
Locatie : Sloterweg 842, Amsterdam
Status : oplevering 2023
Opdrachtgever : Amsterdam Zuid Real Estate

Toelichting
Aan de historische Sloterweg in Amsterdam zijn 4 bijzondere woningen gebouwd, ontworpen als een samenhangend kop-staart ensemble aan een gezamenlijke toerit. Binnen dit ensemble heeft elke woning heeft zijn eigen specifieke kenmerken waardoor ook een individuele uitstraling wordt verkregen. Op die manier worden saamhorigheid én uniciteit belangrijke waarden voor de toekomstige bewoners.

Het vele metselwerk in de kopwoning, als hoofdgevel aan de Sloterweg, is benodigd voor de hoge geluidsbelasting. Naar de woningen erachter neemt het metselwerk af en de vlakke pannenbekleding toe. De materialisering van de vierde woning bestaat bijna volledig uit vlakke pannen. Als warm accent in alle plinten zijn lariks latten gebruikt.

De woningen zijn in prefab houtskeletbouw uitgevoerd en voorzien van duurzame isolatie en installaties. Alle woningen zijn voorzien van aardwarmte-warmtepompen, subtiel geïntegreerde zonnepanelen, CO2-gestuurde ventilatieroosters, LED-verlichting en flexibel indeelbare plattegronden. De extra opvang van regenwater in graskeien op terrein complementeren de duurzame ambities.

Uit historische kaarten blijkt dat landhuis Veldzigt nabij dit kavel te hebben gestaan. Door de samenhang en materialen wekt dit ensemble de associatie op met een landhuis met bijgebouwen. Het ontwerp stoelt daarmee op de historie en verschaft het plan van een nieuwe identiteit.