1
1

zocherzicht

Projectinformatie
Programma : revitalisatie | horeca | kantoren | 8.000 m2 bvo
Locatie : Kennemerplein 6-16, Haarlem
Status : oplevering maart 2017
Opdrachtgever : Cairn Real Estate Amsterdam
Foto’s : Jeroen Musch

Toelichting
Het is geweldig om te zien hoe de revitalisatie van een leegstaand gebouw een stukje stad nieuw leven kan inblazen. Dit grote kantoorgebouw uit 1996 tegen station Haarlem aan, verviel in een anonimiteit. Door enkele zorgvuldige ingrepen is het gebouw geschikt gemaakt voor de frisse dynamiek die de uitnodigende horeca en het nieuwe kantoorconcept met zich meebrengt. Hierdoor is het gebouw weer volledig verhuurd, het restaurant met buitenterras is geworden tot een nieuwe hotspot van Haarlem.

De meest zichtbare ingreep is de glazen uitbouw met een nieuwe herkenbare entree aan het nieuwe plein. De dubbele hoogte zorgt voor de wenselijke uitstraling als lobby voor het flexibele kantoorconcept Frame Offices. Tegelijkertijd biedt het een grandeur die passend is bij het restaurant Vooges Centraal, dat voor publiek en kantoorhuurders toegankelijk is voor ontbijt, lunch, diner en borrels. De glazen vliesgevel is doorgezet op de verdieping van de haakse vleugel met de gekromde bakstenen van oorspronkelijk architect Rudy Uytenhaak.

Bij binnenkomst is een heldere oriëntatie mogelijk gemaakt door het verplaatsen van vluchttrappen en brandscheidingen. De gehele begane grond is zo transparant gemaakt, zowel van binnenuit als van buitenaf. Vanaf de receptie van Frame Offices leidt een hellingbaan langs informele werkplekken op verschillende niveaus naar de 1e verdieping. Hier bevinden zich hoogwaardig ingerichte vergaderruimten met een bijzonder zicht op de naastgelegen treinperrons. Op de verdiepingen zijn de apart verhuurde kantoorruimten gelegen rondom gedeelde ontmoetingsruimten.
De revitalisatie heeft geleid tot een levendig, uitnodigend gebouw op deze prominente plek, en dat is wat dit stukje de stad ook verdiende. Nu het stationsplein aan de stadszijde nog.