1
1

glansfabriek

Projectinformatie
Programma : kantoor | 2.300 m2 vvo
Locatie : Abram Dudok van Heelstraat, Amsterdam
Status : oplevering 2020
Opdrachtgever : Nijkerk & Zadelhoff

Toelichting
De Glansfabriek is onderdeel van de transformatie van de AMP-locatie in Amsterdam Overamstel.

De locatie en de omgeving zullen de komende jaren transformeren van bedrijventerrein naar een gemengd woon-werk gebied. De Glansfabriek zelf is de transformatie van een jaren ’50 fabriek voor gemetalliseerd papier naar een modern multifunctioneel kantoor.

In de bestaansperiode van het gebouw is het zodanig industrieel aangepast dat de oorspronkelijke architectonische kwaliteit nagenoeg verdwenen was. De basis van het gebouw, een repeterende betonnen spantconstructie met schaaldaken en noordgerichte raamstroken, is echter bewaard gebleven. Deze karakteristieke jaren ’50 constructie is het uitgangspunt voor de transformatie.
Alle gebouwaanpassingen en -aantastingen zijn verwijderd en vanaf het casco is het geheel nieuw opgebouwd.

Uitgangspunt voor de nieuwbouw was een multifunctioneel duurzaam kantoorgebouw met veel daglicht en behoud van de historische karakteristieken. De gevels zijn opnieuw opgebouwd met repeterende glaspuien die de vorm van de schaaldaken volgen en benadrukken. De dichte gevels zijn gemaakt van metselwerk, het oorspronkelijke gevelmateriaal. In het gehele exterieur is zowel rekening gehouden met een slanke detaillering als met een nieuwe hoogwaardige thermische schil.

Om de bruikbaarheid van het gebouw te vergroten is een entresolvloer gerealiseerd.
Deze vloer vormt door materiaalgebruik en kleur (staal en donkergrijs) een duidelijk contrast met de oorspronkelijke constructie (beton en wit). Deze ingreep is dus duidelijk leesbaar maar sluit ook aan bij het bestaande gebouw door de industriële uitvoering: Alle gebruikte materialen worden gebruikt naar het karakter en zonder afwerkende laag getoond.